MONTHLY REVIEW
ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Ανεξάρτητο Σοσιαλιστικό Περιοδικό
Ταυτότητα  >
Επικοινωνία  >
>
αναλυτική αναζήτηση
Περιοδικό >
Εκδόσεις >
Αναλύσεις και εξελίξεις >
Νέα του MR >
Σύνδεσμοι >
Θεματικό ευρετήριο >
Το δίκτυο του MR:
Αποστολή σε φίλο  Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση  Εκτύπωση
Σελίδες (1): Πρώτη << [1] >> Τελευταία

Το Monthly Review ξεκίνησε την έκδοσή του τον Μάιο του 1949 στη Νέα Υόρκη, σε μια δύσκολη περίοδο, που χαρακτηριζόταν από την κλιμάκωση του «ψυχρού πολέμου». Το πρώτο τεύχος του κυκλοφόρησε με κύριο άρθρο το «Γιατί σοσιαλισμός;» του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Από τα πρώτα βήματά του, το Monthly Review προσδιορίσθηκε από την υπεράσπιση του σοσιαλισμού, την αντίθεσή του στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τη στήριξη των εργατικών αγώνων, των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων και της κοινωνικής αμφισβήτησης.

Από την αρχή, το Monthly Review ήταν ανεξάρτητο από οποιονδήποτε πολιτικό οργανισμό, και αυτό ισχύει μέχρι σήμερα.
Την περίοδο του μακαρθισμού, οι πρώτοι εκδότες του περιοδικού Πωλ Σουήζυ (Paul Sweezy) και Λήο Χιούμπερμαν (Leo Huberman) αποτέλεσαν στόχους της αντικομμουνιστικής υστερίας στις ΗΠΑ και διώχθηκαν δικαστικά.

Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εξέγερσης ενάντια στον καπιταλισμό, στον ιμπεριαλισμό και στην εμπορευματοποίηση της καθημερινής ζωής –σε αυτό που με συντομία αναφερόμαστε ως «1968»–, το Monthly Review έπαιξε διεθνή ρόλο. Μια γενιά από πολιτικά στελέχη, από ακτιβιστές και θεωρητικούς επηρεάστηκαν, σε διαφορετικά επίπεδα, από τις αναλύσεις, τις αρχές και τις θεωρητικές προσεγγίσεις του περιοδικού.

Στις επόμενες δεκαετίες της παγκόσμιας αντεπανάστασης, το Monthly Review υιοθέτησε μια σταθερή γραμμή. Αυτή η γραμμή καθοριζόταν από τη σε βάθος επεξεργασία των θεμάτων που αναδείκνυε η συγκυρία, πάντοτε όμως με γνώμονα την υπεράσπιση συγκεκριμένων κοινωνικών συμφερόντων: αυτών της πλειονότητας των ανθρώπων, των εργατών, των αγροτών, των μη εχόντων, των μη προνομιούχων, των κοινωνικά αποκλεισμένων.
Αν και ο 20ός αιώνας ήταν ένας «αμερικανικός αιώνας», ο 21ος (που θα κριθεί από τις παγκόσμιες ανακατατάξεις του 2040-2050) δεν είναι απαραίτητο να φέρει την ίδια σφραγίδα – ούτε καμία άλλη σφραγίδα καταπίεσης, ανισότητας και πολεμικών συγκρούσεων. Στην πορεία αυτή, το Monthly Review φιλοδοξεί να έχει τη δική του συμβολή στους αγώνες, στις αναζητήσεις, στις αναλύσεις, στην εκπαίδευση και στην επιμόρφωση των νέων μαρξιστών και ριζοσπαστών διανοούμενων, ακτιβιστών και πολιτικών.

Η ελληνική έκδοση του Monthly Review (Μηνιαία Επιθεώρηση) ξεκινά το 1975, με πρώτο εκδότη τον Αιμίλιο Δημόπουλο. Το 1977 εμφανίζεται ως συνεκδότης ο Λευτέρης Ριζάς, o οποίος από το 1978 έως το 1987 παραμένει μοναδικός εκδότης του περιοδικού. Το 1991 προστίθεται στο εκδοτικό σχήμα ο Βαγγέλης Χωραφάς, και με αυτήν τη σύνθεση το περιοδικό εκδίδεται ξανά σήμερα.
Η βασική άποψη της Μηνιαίας Επιθεώρησης για το ξεπέρασμα των αντιφάσεων και των αδιεξόδων της ελληνικής κοινωνίας ήταν η αντιμετώπιση της κρίσης της Αριστεράς. Αυτό το ξεπέρασμα της κρίσης προσδιορίσθηκε από τη δυνατότητα της Αριστεράς να επεξεργασθεί στρατηγικές προτάσεις για την ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό με τακτικές, αλλά και με μορφές οργάνωσης της κοινωνίας.

Η Μηνιαία Επιθεώρηση στήριξε τις όποιες προσπάθειες για ενότητα της Αριστεράς. Η κατανόηση ότι η Αριστερά ανέκαθεν απαρτιζόταν από διάφορα ρεύματα –πράγμα που θα εξακολουθήσει να συμβαίνει, γιατί ούτε η κατάργηση ούτε η υπέρβασή τους είναι εύκολη– δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθούμε την πολυδιάσπαση στην οποία έχει περιέλθει η Αριστερά παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια. Όσο δεν υπάρχουν σχέδια κοινωνικής αλλαγής που ενοποιούν τα ρεύματα της Αριστεράς, τόσο η πολυδιάσπαση θα επεκτείνεται στο χώρο της πολιτικής Αριστεράς. Οι προσπάθειες για ενότητα της πολιτικής Αριστεράς θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα και μικρές προοπτικές. Μπορεί να πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες αντίστασης απέναντι στον καπιταλισμό, αλλά δεν προσφέρουν καμία ηγεμονική στρατηγική πρόταση.

Η κατανόηση της αναγκαιότητας αλλά και της δυσκολίας ανασυγκρότησης του αριστερού χώρου, πέρα από τις αδυναμίες και τις ιδιαιτερότητες των πολιτικών ομάδων που τον απαρτίζουν, σημαίνει ακόμα και τη δυνατότητα ανάλυσης όλων των αλλαγών και αντιφάσεων τόσο του ελληνικού καπιταλισμού όσο και του δυτικού ιμπεριαλισμού στον οποίο εντάσσεται.

Σε αυτή την προσπάθεια φιλοδοξεί να συμβάλλει και η Μηνιαία Επιθεώρηση, κινούμενη σε τρεις άξονες: στην ανάλυση των τάσεων του παγκόσμιου συστήματος, στον απολογισμό της πείρας από το κλείσιμο ενός πρώτου μεγάλου κύκλου για το σοσιαλισμό, που ξεκίνησε το 1870 και τελείωσε το 1989, και στη μελέτη του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού, των εθνικών προβλημάτων και της ανασυγκρότησης της ελληνικής Αριστεράς.

αρχή αρχή σελίδας
 
Αποστολή σε φίλο  Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση  Εκτύπωση
Σελίδες (1): Πρώτη << [1] >> Τελευταία
MONTHLY
REVIEW
Πραξιτέλους 29,
105 60 Αθήνα
T 210 32 14 488
F 210 32 13 578
E info[at]monthlyreview[dot]gr