MONTHLY REVIEW
ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Ανεξάρτητο Σοσιαλιστικό Περιοδικό
Ταυτότητα  >
Επικοινωνία  >
>
αναλυτική αναζήτηση
Περιοδικό >
Εκδόσεις >
»Προσεχείς εκδόσεις
»Παραγγελίες
Αναλύσεις και εξελίξεις >
Νέα του MR >
Σύνδεσμοι >
Θεματικό ευρετήριο >
Το δίκτυο του MR:
Θύλακες Αντίστασης
Θύλακες Αντίστασης
John Berger
Τίτλος πρωτοτύπου: The Shape of the Pocket
Μετάφραση: Μιχάλης Παναγιωτάκης
Επιμέλεια Μετάφρασης: Μαίρη Κοντογεώργου
ISBN: 978-960-89490-6-5
Τιμή: €15.40
Παραγγελία >
Μακέτα εξωφύλλου & τυπογραφική διευθέτηση: alterVision
Σχήμα: 130 Χ 230 mm
Αριθμός Σελίδων: 168

Ο εν λόγω θύλακας είναι ένας μικρός θύλακας αντίστασης. Ένας θύλακας σχηματίζεται όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι ενωθούν σε μια συμφωνία. Η αντίσταση είναι απέναντι στην απανθρωπιά της νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Οι άνθρωποι που ενώνονται είναι ο αναγνώστης, εγώ και εκείνοι στους οποίους αναφέρονται τα δοκίμια – ο Ρέμπραντ, οι παλαιολιθικοί ζωγράφοι των σπηλαίων, ένας Ρουμάνος χωρικός, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, ένας ειδικός στη μοναξιά ορισμένων δωματίων ξενοδοχείων, σκυλιά το σούρουπο, ένας άντρας σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό. Και, αναπάντεχα, οι ανταλλαγές μας δυναμώνουν την πεποίθηση καθενός μας ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στον κόσμο είναι λάθος και αυτό που λέγεται συχνά για αυτόν είναι ψέμα. Δεν έχω γράψει ποτέ βιβλίο με μεγαλύτερη αίσθηση επιτακτικότητας.

Τζων Μπέργκερ


Μία μοναδική συλλογή δοκιμίων που εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και στο κοινό της. Καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων –από τον Ρέμπραντ στον Βαν Γκογκ και στη Φρίντα Κάλο– ο Μπέργκερ αποκαλύπτει τις στιγμές της δημιουργικότητας και τις εντάσσει σε ένα σύνολο ιδεών και θεωριών, το οποίο εξετάζει το ρόλο που παίζει η τέχνη και η ελεύθερη σκέψη σε αυτό που ο συγγραφέας αποκαλεί «απανθρωπιά της νέας οικονομικής τάξης»

«Χειρίζεται τις σκέψεις με τον τρόπο που ο καλλιτέχνης χειρίζεται την μπογιά. Το μυαλό του είναι πασαλειμμένο με χρώμα. Τα δοκίμια αυτά μυρίζουν λάδι και ρετσίνι και ιδρώτα όχι μόνο γιατί μιλούν για ζωγράφους, αλλά γιατί η γραφή του έχει μια φυσική πραγματικότητα».

The Times

«Τα συμπεράσματα του Μπέργκερ μεταφέρονται με συναρπαστική πρωτοτυπία και ποιητική ακρίβεια».

The Sunday Times

«Το βιβλίο αυτό είναι μια υπενθύμιση και ένας εορτασμός του γεγονότος ότι τα περίεργα μυαλά μπορούν ακόμα να κάνουν τη διαφορά».

The Independent on Sunday

«Ένα πνεύμα που το τροφοδοτεί το πάθος, όχι αποκομμένο αλλά βαθιά εμπλεκόμενο με τον πρακτικό κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε».

The Scotsman


Για τον συγγραφέα

Ο Τζων Μπέργκερ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1926. Ανάμεσα στα πολλά βιβλία του, πρωτότυπα σε μορφή και με μεγάλη ιστορική και πολιτική διεισδυτικότητα, περιλαμβάνονται το μυθιστόρημα G, που έχει τιμηθεί με βραβείο Booker, και το To the Wedding. Ανάμεσα στις εξαιρετικές μελέτες του για τη ζωγραφική και τη φωτογραφία είναι το Another Way of Telling, The Success and Failure of Picasso και το διεθνούς αναγνώρισης Ways of Seeing. Ζει και εργάζεται σε ένα μικρό χωριό στις Γαλλικές Άλπεις, στο χώρο όπου διαδραματίζεται η τριλογία του Into Their Labours (Pig Earth, Once in Europa και Lilac and Flag). Το τελευταίο μυθιστόρημά του Here Is Where We Meet
εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2006.

MONTHLY
REVIEW
Πραξιτέλους 29,
105 60 Αθήνα
T 210 32 14 488
F 210 32 13 578
E info[at]monthlyreview[dot]gr