MONTHLY REVIEW
ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Ανεξάρτητο Σοσιαλιστικό Περιοδικό
Ταυτότητα  >
Επικοινωνία  >
>
αναλυτική αναζήτηση
Περιοδικό >
Εκδόσεις >
»Προσεχείς εκδόσεις
»Παραγγελίες
Αναλύσεις και εξελίξεις >
Νέα του MR >
Σύνδεσμοι >
Θεματικό ευρετήριο >
Το δίκτυο του MR:
<b>Οικοδομήστε τον τώρα!</b><br> Λόγος για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα
Οικοδομήστε τον τώρα!
Λόγος για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα
Michael A. Lebowitz
Τίτλος πρωτοτύπου: Build it Now: Socialism for the Twenty-First Century
Πρόλογος: Hugo Chávez
Σειρά: Όψεις της σύγχρονης πολιτικής
Μετάφραση: Κατερίνα Λαμπρινού
Επιμέλεια Μετάφρασης: Ματίνα Βασιλείου
ISBN: 978-960-88458-9-3
Τιμή: €15.00
Παραγγελία >
Μακέτα εξωφύλλου & τυπογραφική διευθέτηση: Γιώργος Βεργουλιάδης
Σχήμα: 160 Χ 230 mm
Αριθμός Σελίδων: 120

Ο καπιταλισμός σαφέστατα δεν είναι ο δρόμος. Η ίδια η λογική του καπιταλισμού διαχωρίζει τους εργαζόμενους από τα προϊόντα τους, από τις κοινότητές τους, τον έναν από τον άλλο. Ο καπιταλισμός από την ίδια του τη φύση διαιρεί τον συλλογικό εργαζόμενο, διαιρεί την ανθρώπινη οικογένεια – γιατί έτσι πρέπει· πρέπει, εάν θέλει να εξακολουθήσει να υφαρπάζει τους καρπούς της ανθρώπινης συνεργασίας. Ακριβώς επειδή στόχος του κεφαλαίου είναι η αύξηση της υπεραξίας, η αύξηση του ίδιου του κεφαλαίου, δεν θα παραγάγει ποτέ τους πλούσιους ανθρώπους που οραματίστηκε ο Μαρξ ως προϊόντα μιας κοινωνίας στην οποία η ανάγκη του εργαζομένου για ανάπτυξη επικρατεί...

Ο αγώνας για την ανθρώπινη ανάπτυξη, για βασικές ανάγκες, η κεντρικότητα της πρωταγωνιστικής δημοκρατίας (στο χώρο δουλειάς και στην κοινότητα), η αντίληψη πως οι άνθρωποι μεταμορφώνονται καθώς αγωνίζονται για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, ότι η δημοκρατία είναι πράξη, ότι ο σοσιαλισμός και η πρωταγωνιστική δημοκρατία είναι ένα, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά ενός νέου ανθρωπιστικού σοσιαλισμού, ενός σοσιαλισμού για τον 21ο αιώνα ανά την υδρόγειο...

Υπάρχει εναλλακτική πορεία. Και μπορούμε να αγωνιστούμε για αυτήν σε κάθε χώρα. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε το σοσιαλισμό τώρα. Οι αγώνες μας δεν θα αντιμετωπίσουν μόνο τις κυβερνητικές εξουσίες αλλά και τον ιμπεριαλισμό. Κάθε θέση που θα προωθούν οι αγώνες, ωστόσο, θα διευκολύνει όσους προηγήθηκαν και όσους θα ακολουθήσουν...

Michael A. Lebowitz


Ο Michael A. Lebowitz έχει αποδειχθεί ένας από τους πλέον επινοητικούς διανοητές, έχοντας επανερμηνεύσει την κληρονομιά του μαρξικού πολιτικού οικονομικού προγράμματος. Επηρεασμένος από τις δραματικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στη Βενεζουέλα, ο φαντάζεται ένα σοσιαλισμό για τον 21ο αιώνα που τοποθετεί τους εργαζόμενους και τις λαϊκές κοινότητες στο κέντρο του προγράμματος. Επιχειρηματολογεί υπέρ μιας συμμετοχικής διαδικασίας ενδογενούς ανάπτυξης. Συμφωνώ με τον Lebowitz: «Οικοδομήστε τον τώρα!»

Gregory Albo, Πανεπιστήμιο York, Τορόντο

Ένα φίνο, φλογερό και εξολοκλήρου πειστικό επιχείρημα για το σοσιαλισμό, που ο απόηχός του θα αντηχήσει στα παγκόσμια και τοπικά κινήματα δικαιοσύνης.

Patrick Bond, Πανεπιστήμιο KwaZulu-Natal, Κέντρο για την Κοινωνία των Πολιτών, Νότια Αφρική

Το Οικοδομήστε τον τώρα! μας βοηθά να υπερβούμε το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από την κατάρρευση του κρατικιστικού σοσιαλισμού. Παρέχει ένα νέο όραμα για τον συλλογικό εργαζόμενο «ως άνθρωπο με ανάγκες παρά ως ανταγωνιστή».

Pratyush Chandra, μπλόγκερ της Ινδίας και του κόσμου

Εδώ, ο Michael Lebowitz αναλύει πώς οι συνεχείς προσπάθειες να οικοδομηθεί η εργατική και κοινοτική αυτοδιαχείριση στις αρχές του 21ου αιώνα υπερβαίνουν προηγούμενες προσπάθειες να πάμε πέρα από τον καπιταλισμό. Η προσωπική συμμετοχή του στις ενδιαφέρουσες αλλαγές στη Βενεζουέλα κάνει τον Lebowitz ιδανικό σχολιαστή για την εποχή μας. Δεν υπάρχει κανένας άλλος που θα διάβαζα για αυτό το θέμα.

Robin Hahnel, καθηγητής Οικονομικών, Αμερικανικό Πανεπιστήμιο


Ο Michael A. Lebowitz είναι επίτιμος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser στο Βανκούβερ του Καναδά και συγγραφέας του Beyond Capital: Marx’s Political Economy of the Working Class (Palgrave Macmillan, Νέα Υόρκη 2003). Έχει τιμηθεί με το βραβείο Isaac Deutscher το 2004.


MONTHLY
REVIEW
Πραξιτέλους 29,
105 60 Αθήνα
T 210 32 14 488
F 210 32 13 578
E info[at]monthlyreview[dot]gr